fbpx

דמי היתר – הסבר, אפשרות להחזר ונקודות חשובות נוספות

ניווט מהיר

כאשר חוכרים קרקע ממנהל מקרקעי ישראל, מעבר לדמי החכירה הרגילים שיש לשלם, עשוי להידרש לעתים גם תשלום של דמי היתר. תשלום זה, מתווסף ללא מעט תשלומים בנושא נדל”ן, לגוף ספציפי זה ולרשויות שונות בכלל. מאחר שזהו תשלום בגובה לא מבוטל, מומלץ וחשוב לשים לב לאופן חישובו ובכלל, לתקנות השונות שמחייבות לגביו. זאת, כחלק מההתנהלות המחושבת שלכם, לצמצום הוצאות כספיות. במקרים מסוימים, ניתן להפחית תשלום נדרש זה ואף לקבל החזר, על תשלום יתר שבוצע.

דמי היתר – מתי משלמים זאת?

בחכירת קרקע של מינהל מקרקעי ישראל דמי היתר נדרשים במקרים הבאים:

  • היתר לתוספת בנייה – כאשר מעוניינים להוסיף בנייה למבנה שקיים על קרקע חכורה מהמנהל, נדרש אישור ותשלום.
  • היתר לפיצול מגרש – היתר במקרה שבו מעוניינים לפצל מגרש קיים, לכמה מגרשי משנה, עם בנייה נפרדת על כל אחד.
  • היתר לשינוי ייעוד קרקע – עם חכירת קרקע של רשות מקרקעי ישראל, מחויבים להשתמש בה לפי מה שנקבע בהסכם מול המנהל. אם מעוניינים בהמשך בשימוש אחר, עשויים לקבל לכך אישור ולהידרש לשלם עבורו.

איך מחשבים דמי היתר?

עבור חישוב דמי היתר, מקובל כיום שהם יהיו בגובה של 31% מהשינוי בערך הקרקע. לשם ביצוע החישוב, ניתן להיעזר במחשבונים שונים. כמובן, עדיף בהקשר זה מקור אמין ועדכני, כגון האתר הממשלתי www.gov.il, אשר מציע מחשבון דמי היתר – תוספת שטח מבונה ליחידת דיור קיימת (צמודת קרקע). לגבי החישוב ובכלל, הטוב ביותר הוא לקבל ייעוץ מקצועי, בו ייבדקו לעומק הנסיבות הספציפיות שלכם.

כיצד משלמים?

ניתן לשלם דמי היתר באחד משני אופנים. אפשרות אחת פשוטה, היא לשלם זאת במסגרת התשלומים הרגילים (דמי החכירה השנתיים). אפשרות נוספת, היא לשלם באופן מהוון וחד פעמי.

האם יש פטורים או הנחות מתשלום זה?

הוספת ממ”ד עשויה לזכות בפטור מתשלום דמי היתר. זאת, בתלות בתנאים מסוימים. כך גם לגבי הרחבת מגורים, עד שטח של 240 מ”ר (על פי החלטה 1184 של מנהל מקרקעי ישראל). כמו כן, יש הנחות שונות על תשלום זה, עבור יישובים שנמצאים באזורים שמוגדרים כאזורי עדיפות לאומית. מעבר לפטורים והנחות, בעלי מוגבלות בניידות עשויים לקבל על כך במקרים מסוימים דחיית תשלום. זאת, כאשר מדובר בתוספת או שינוי בנכס, שנועדו להתאמה למצבם.

דמי היתר רמ“י – האפשרות להחזר

בחודש פברואר 2022 יצא פסק דין, אשר חייב את רשות מקרקעי ישראל להחזיר כשני מיליון ש”ח עבור גביית יתר. זאת, לחברה שחכרה ממנה קרקע עירונית ובנסיבות של שינוי ייעוד הקרקע. מדובר על מקרה ספציפי עם הפרטים המיוחדים שלו, אך הוא ממחיש את הנקודה הכללית החשובה: חישוב דמי היתר למינהל מקרקעי ישראל הוא לא סוף פסוק, שיש לקבל תמיד על פי חישוב ודרישות המנהל עצמו. כמו כן, מקרה זה, שהוא אחד מרבים, ממחיש שניתן לפעול בנושא ולקבל חזרה כספים שמגיעים לכם. מה גם, שהסכומים שבהם מדובר גדולים למדי ומצטרפות אליהם פעמים רבות הוצאות נוספות שיש מסביב. למשל היטל השבחה אשר נדרש (לוועדה המקומית) בנוסף לתשלום זה, במקרה של תוספת זכויות בנייה. במבט רחב יותר, יש לעתים הזדמנויות לקבלת החזרים וצמצום תשלומים, בנוגע לדברים רבים נוספים, כגון דמי היוון, החזר מס שבח או החזרי מס הכנסה. כך שבהחלט חכם ומשתלם, לבדוק היטב האם וכיצד ניתן לצמצם הוצאות אלה.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם:
פופולרי באתר