נקודות זיכוי מס הן סוג חשוב של הקלה במס הכנסה, והן הדרך של המחוקק לתגמל ולהעניק הטבות לאלכלוסיות מסויימות בשל מצבם הפרסונלי, איזור מגורם הגיאוגרפי, אירועים שונים שקרו בחייהם ועוד. עם זאת, מדובר בהקלה שלא ניתנת באופן אוטומטי, אלא יש לדאוג לקבל אותה – רבים מהשכירים בישראל פעמים רבות אינם מודעים כלל לזכאותם, וכך קורה, שדברים נופלים בין הכיסאות – במקרים רבים נקודות אלו אינן מנוצלות על ידי ציבור השכירים בישראל וכך למעשה הם מפסידים סכומי כסף שעשויים להסתכם לעשרות אלפי שקלים.
מי זכאי לקבל זיכוי ומתי? כיצד ניתן לממש זכאות זו? האם ניתן לקבל החזר על נקודות זיכוי שלא נוצלו? לפניכם תשובות לשאלות אלה ונוספות, מידע מרחיב וממחיש וכמובן, נתחיל מהסבר בסיסי על נושא חשוב זה:
נקודות זיכוי מס במבט על
אוכלוסיות שונות במדינה, זכאיות להקלות ואף החזר מס הכנסה, בדמות נקודות זיכוי מס שמגיעות להן. לכל נקודת זיכוי יש שווי מסוים אשר משתנה משנה לשנה. נקודות הזיכוי הן הטבה מסוג קיזוז, כלומר, הן מקוזזות מסכום המס שעל הנישום לשלם (להבדיל מניכוי אשר מנוכה מההכנסה). לכן, מספר נקודות הזיכוי במכפלת השווי לנקודות זיכוי בודדת יגלם את סכום ההטבה לה זכאי הנישום.
יש לציין, לא כל הזיכויים במסגרת תלוש השכר הם נקודות זיכוי, ישנם זיכויים אישיים אחרים כמו זיכוי על הפרשות קצבה כעמית שכיר, זיכויים גיאוגרפיים בגין יישוב מוטב ועוד הטבות להן אתם אולי זכאים בעת חישוב המס, אשר יילקחו בחשבון בחישוב הסופי שלו.
מי זכאי לקבל נקודות זיכוי מס הכנסה?
תושבי ישראל זכאים ל-2.25 נקודות זיכוי מס ונשים עובדות זכאיות ל0.5 נקודת זיכוי נוספת. בנסיבות מסוימות, נקודות זיכוי מגיעות גם לבני נוער, גברים, נשים, חיילים, מסיימי לימודים אקדמאים, עולים חדשים, בני זוג ללא הכנסות, מי שמשלמים דמי מזונות, הורים יחידנים ועוד.
נקודות זיכוי מס ילדים והורות
נקודות זיכוי מס עבור הורים בגין ילדיהם הן קריטיות במיוחד. הורות כרוכה כידוע בהוצאות כספיות רבות ולכן, כל הזדמנות לחסוך מעט מתקבלת בברכה. בין אם זה לגבי מיסוי נדל״ן או מס הכנסה. העיקר, להקל מעט על העול הכספי וההוצאות הרבות הכרוכות בגידול הילדים. המחוקק מעניק נקודות זיכוי עבור ילדים כשהוא בוחן כל מקרה לגופו, תוך התייחסות לאופי התא המשפחתי וכן למאפיינים של הילדים. כך למשל נקודות זיכוי עבור גידול ילדים של זוג נשוי, יהיה שונה מזה של הורה גרוש/ה או הורה יחידני. אבחנות נוספת מתייחסות לגיל הילד, מצבו הבריאותי, אם הוא סובל מקשיי למידה ועוד.
למה צריך להגיש בקשה להחזר מס?
במצב עולם תקין לגמרי העובד צריך לעדכן את המעסיק שלו על כל שינוי שחווה במהלך תקופת העסקה שלו על ידי עדכון טופס 101. אבל המציאות מראה שהדברים עובדים אחרת, מרבית השכירים בישראל כלל אינם מודיעים לזכויות השונות שמגיעות להם ואינם מגיעים למיצוי מלא ומיטבי של נקודות זיכוי מס להן הם זכאים ( אופטימיזציה מיסויית), וכך למעשה, הם משלמים יותר מס ממה שהם צריכים לשלם על פי החוק. הדרך לתקן את העיוות הזה היא באמצעות התייעצות עם איש מקצוע (בד”כ רו”ח) שיאבחן את הזכויות שמגיעות לכם ויגיש דוחות עבור 7 השנים האחרונות, דוחות אלו ישקפו באופן מיטיבי את הזכויות שמגיעות לכם ע”פ החוק ובאמצעותן תקבלו כל שקל מיותר ששילמתם לרשויות המס.
כמה שוות נקודות ועוד
גם בנושא זה, פרטי הפרטים חשובים מאוד וסביר שיש לכם עוד לא מעט שאלות והתלבטויות. הטוב ביותר, הוא לפנות למומחים. בינתיים, הנה עוד כמה עובדות חשובות שעשויות לסייע:
- כמה שווה נקודות זיכוי מס הכנסה? – ערך כל נקודה מתעדכן, בהתאם למדד המחירים לצרכן. לשם ההמחשה: ערך חודשי של 223 ש”ח וערך שנתי של 2,676 ש”ח, נכון לשנת 2022.
- אישור נקודות זיכוי מס הכנסה – מבוסס לרוב על מילוי או עדכון פרטים בטופס 101, על ידי עובד שכיר. אצל עצמאים, הדבר נעשה במסגרת הגשת הדו”ח השנתי למס הכנסה.
- הוכחת מצבכם – בהתאם לאופי הנקודות, עשויים להידרש אישורים שונים שיש להוסיף לטופס ה-101. למשל אישור זכאות לתואר, מהמוסד האקדמי שבו למדתם, אישור עבור חיילים משוחררים ועוד.
- האם אפשרי זיכוי לגבי העבר? – ניתן להגיש בקשה לקבל את נקודות הזיכוי המגיעות לכם עד 6 שנים מתום שנת המס שאליה מתייחסת בקשת ההחזר.
- כיצד מקבלים החזר? – בנושא ההחזרים חשוב להסתייע במומחים מנוסים, אשר מתמצאים בדברים לעומק. זאת, כולל היבטים רבים שוודאי אינכם מכירים מקרוב. בדומה לנושא שמאי מכריע (בורר שמכריע בסכסוכי שומות נדל”ן) בהקשר היטל השבחה (שהזכרנו קודם).